Video Dmax Kanalından Alınmıştır.

Kırkpınar Yağlı Güreşleri, 16 Kasım 2010 tarihinde UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Dünya Kültürel Mirası Temsili Listesine dahil edilmiştir. Kırkpınar’ı diğer güreş etkinliklerinden ayıran, yüzyıllardır geleneksel görünümünü koruyan iç içe girmiş bir kültürel yapıda olmasıdır. Köklü bir kültürel geleneğin bireyler, gruplar ve topluluklar tarafından sürdürülmesi, Somut Olmayan Kültürel Dünya Mirası anlayışının yaygınlaşmasına bu açıdan da katkıda bulunmaktadır.

Kırkpınar Yağlı Gürşeleri’nin ortaya çıkış efsanesine göre; 1346 yılında Orhan Gazi’nin Rumeli’yi ele geçirmek için düzenlediği seferler sırasında, büyük oğlu Süleyman Paşa kırk askerle Bizanslılara ait Domuzhisar’ın üzerine yürür ve baskınla burasını ele geçirir. Diğer hisarların da ele geçirilmesinin ardından, kırk kişilik öncü birlikt egeri döner ve şimdi Yunanistan topraklarında kalan Samona’da mola verirler. Kırk cengaver burada güreşe tutuşur. Saatlerce süren güreşlerde, adlarının Ali ve Selim olduğu rivayet edilen iki kardeşin bir türlü yenişemedikleri görülür.

Yıllar sonra bir Hıdrellez gününde, Edirne yakınlarındaki Ahiköy çayırında aynı çift yeniden güreşe tutuşur. Bütün bir gün güreşmelerine rağmen yine yenişemeyen kardeş pehlivanlar, gece boyunca mum ve fener ışığında mücadelelerini sürdürmeye devam eder. Ancak solukları kesilerek oldukları yerde can verirler.

Arkadaşları onları aynı yerde bir incir ağacının altına gömerek oradan ayrılırlar. Yıllar sonra ise aynı yere gittiklerinde iki pehlivanın mezarlarının bulunduğu alanda gür bir pınar görürler. Bundan sonra halk orada yatanların anısına o bölgeye, “Kırkpınar” adını verir.

Balkan Savaşları ve 1. Dünya Savaşı sonunda Edirne ile Mustafapaşa yolu arasındaki “Virantekke” denilen yerde, Kırkpınar Güreşleri düzenlenmiştir.

Cumhuriyet’in ilanından sonra 1924 yılında güreşler, Edirne’nin Sarayiçi mevkiinde yapılmaya başlanmıştır. Kırkpınar Güreşleri, 1928 yılına kadar Kırkpınar Ağaları tarafından düzenlenmiş ve güreşlerdeki ödüller ile misafirlerin ağırlanmasını ağalar üstlenmiştir. Ancak 1928 yılında meydana gelen ekonomik sıkıntılar nedeni ile Kırkpınar Ağalığına talip çıkmayınca güreşlerin organizasyonu ve gelenlerin ağırlanması, “Kızılay” ve “Çocuk Esirgeme Kurumu” tarafından üstlenilmiştir.

1946 yılında ise Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Edirne Belediyesi’nce düzenlenmeye başlanmış ve halen Edirne Belediye Başkanlığı tarafından organize edilmeye devam etmektedir.