Няма видео за възстановяване.

Структурата е построена от архитекта Синан по заповед на Рюстем паша, великият везир на султан Сюлейман Великолепния.

Пример за Courtyard Inns, караван-сараят има две основни секции. Участъкът с по-големия двор се нарича Büyük Han (Голямо ханче), а другият участък се нарича Küçük Han (Small Inn) или Deve Hanı (Camel Inn). В предната фасада са разположени 21 магазина и 102 стаи. По време на Османско-руската война през 1877-78 г. сградата на масджида в по-големия двор с шадирван отдолу, наречен Köşk Mescit, е разрушена.

На втория етаж на участъка Büyük Han е построена турска баня с плочки, подходящи за периода и подово отопление. Дворът е заобиколен от манастири, а зад тях има двуетажни стаи с печки и ниши, покрити с куполи.

Здравата каменна и тухлена зидария, която е твърда като крепост, укрепва монументалния характер на конструкцията. При по-дългите страни стълбите са обърнати един към друг.

В арките на прозорците и вратите горе се използва тухла. Куполът над главната врата, която се отваря с кръгла арка, е каналиран. Rüstem Paşa Caravanserai е реновиран в хотел през 1972 г. и получава наградата Aga Khan за архитектура през 1980 г.