Построена и наречена „Моят шедьовър“ от архитекта Синан на 80-годишна възраст, джамията Селимие е великолепен опус на световната архитектура, както и на турско-ислямската архитектура. Ядрото и централното звено на комплекс Селимие е джамията, а други обединения включват медресето Дар’ул Кура (Музей на фондацията „Селимие” в Одрин), медресето Дар’ул Хадис (Музей на турско-ислямските произведения на изкуството), основно училище Clock House (Muvakkithane) двора с шадирван и външния двор.

Араста Базар е построен от архитекта Давут Ага, управляващ управлението на Мурат III, за да донесе доход за джамията. Според Евлия Челеби по поръчка на султан Селим II през 1568 г. за построяването на джамията са изразходвани 27 760 торби с пари, т.е. 550 000 000 монети. Животът на Селим II не е продължил достатъчно, за да види джамията и той е починал преди това той видя джамията завършена.

Създадена като символ на Одрин и турско-ислямска архитектура, джамията е построена на най-видимото място в града, наречено Саръбайър или площад Кавак, където някога е стоял първият османски дворец в Одрин, построен от Йълдъръм Баязид, гръмотевицата Изборът на местоположението показва, че Синан е бил много важен градостроител, както и архитект.

Благодарение на тази селекция, джамията поразява очите със своята маса и минарета дори от най-отдалечените места в града.